Medical News
تازه های سلامت
چاپ مقاله
چاپ مقاله

شکر خطرناک تر از نمک !!!(بیماران قلبی بخوانند)

Medcal News Today :بيماري قلبي‌-عروقي عامل اصلي مرگ و مير زودرس افراد در کشورهاي در حال توسعه است و پرفشاري خون مهم‌ترين عامل خطرساز اين بيماري به شمار مي‌آيد. 

از ساليان دور بيشتر تمرکز راهکارهاي تغذيه‌اي مبارزه با پرفشاري خون بر سديم قرار داشته است. اگرچه فوايد بالقوه راهکارهاي کاهش سديم مصرفي مورد بحث است، حقيقتي که بيشتر دانشمندان در مورد آن اتفاق‌نظر دارند، اين است که غذاهايي که به صورت صنعتي فراوري مي‌شوند، از منابع اصلي سديم رژيم غذايي به‌شمار مي‌آيند. از طرف ديگر، ميزان شکر افزوده اين نوع مواد غذايي نيز بالاست و ممکن است تاثيرات نامطلوب اين غذاها بر فشارخون و خطر بيماري‌هاي قلبي- متابوليک، مستقيما از مقادير بالاي شکر اين غذاها ناشي شود و نه از سديم و نمک موجود در آنها. 

 

شکر، متهم اصلي پرفشاري خون

پژوهشگران در يک مقاله مروري جديد با بررسي مطالعات همه‌گيرشناختي و مشاهده‌اي انجام شده روي انسان‌ها و حيوانات به اين نتيجه رسيدند که احتمالا بالا رفتن فشار خون با مصرف غذاهاي فراوري شده بيشتر ناشي از شکر موجود در اين مواد است تا ميزان نمک آنها. محققان اين مطالعه بر اين باورند که شکر افزوده موجود در غذاهاي فراوري شده به‌ويژه فروکتوز، مسوول افزايش فشار خون و دامنه تغييرپذيري آن و نيز بالا رفتن ضربان و نياز ماهيچه‌هاي قلب به اکسيژن بوده و با ايجاد التهاب و تشديد مقاومت به انسولين، باعث گسترده‌تر شدن اختلال متابوليک موجود مي‌شود. 

شکر براي قلب خطرناک‌تر از نمک است

نتيجه حاصل از مرور اين مطالعات که شکر براي قلب خطرناک‌تر از نمک است، بسيار قابل تامل است. متخصصان قلب سال‌ها بود که مي‌ديدند کاستن از نمک مصرفي در بيماران، نتيجه مثبت مورد انتظارشان را در بر ندارد. عجيب است که تا به حال تمام تمرکز روي نمک بوده و تقريبا نقش شيريني‌ها در اين زمينه ناديده گرفته شده است. در اين مقاله پيشنهاد شده که تغيير در ميزان شکر رژيم غذايي مي‌تواند تاثير چشمگيرتري بر ميزان فشار خون بيماران داشته باشد. کاستن از ميزان نمک موجود در غذاهاي فراوري شده، ممکن است باعث مصرف بيشتر اين مواد توسط افراد شده و در نتيجه به صورت معکوس، سبب بالا رفتن ميزان شيوع بيماري‌هاي کارديومتابوليک شود.

 

عملکرد فروکتوز مصنوعي

فروکتوز از طرفي مستقيما سبب تحريک سيستم سمپاتيک شده و از سوي ديگر به صورت غيرمستقيم باعث تشديد مقاومت به انسولين و بالا رفتن ميزان ترشح اين هورمون مي‌شود. افزايش تحريک سمپاتيک با مصرف غذاهاي سرشار از فروکتوز، يکي از مکانيسم‌هايي است که براي توجيه تاثير قندها در بالا بردن ضربان و برون‌ده قلبي، احتباس کليوي سديم و بالا رفتن مقاومت عروقي پيشنهاد مي‌شود و البته تمامي عوامل فوق مي‌توانند سبب افزايش فشار خون و بالا رفتن نياز عضلات قلب به اکسيژن شوند.
نکته جالبي که در اين مطالعه به آن اشاره شده، اين است که به نظر نمي‌رسد، مصرف شکر و فروکتوز طبيعي مانند آنچه که در ميوه‌هاي کامل و غيرفراوري شده ديده مي‌شود، با عوارض فوق همراه باشد. در حقيقت از نتايج مطالعه چنين برمي‌آيد که مصرف قندهاي طبيعي در زمينه بيولوژيک خود، نه‌تنها مضر نيست، بلکه سودمند نيز هست. به هر حال اين مطالعه تنها آغازگر راهي است که بايد به وسيله مطالعات و پژوهش‌هاي دقيق بعدي پيموده شده و ادامه داده شود.


منبع خبر: روزنامه سپید    تاریخ : 19 اسفند 1393    تعداد بازدید:

دریافت خبرنامه

* آدرس ایمیل شما محفوظ خواهد ماند.